Is BHV verplicht voor alle werkgevers?

Elke werkgever is verplicht bedrijfshulpverlening (BHV) te hebben en moet goed voorbereid zijn op ongevallen, brand en ontruiming.

De BHV verplichting wordt omschreven in de Arbowet.

Artikel 3 van de Arbowet omschrijft de verplichting tot bedrijfshulpverlening (BHV). Elke werkgever is verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van BHV en moet goed voorbereid zijn op ongevallen, brand en ontruiming.

Artikel 15 van de Arbowet beschrijft dat de werkgever zich moet laten ondersteunen door deskundige BHV’ers. Verder staan in dit artikel de taken van de BHV’ers en de verplichting tot opleiding van de BHV’ers.

BHV verplicht voor alle bedrijven

De BHV verplichting geldt voor ieder bedrijf met één of meerdere medewerkers. Ook uitzend- en vakantiekrachten tellen mee. Heeft u een eenmanszaak? Alleen als u écht helemaal alleen werkt, vervalt de BHV verplichting. Heeft u echter af en toe mensen over de vloer zoals bezoekers, vakantiehulpen of klanten, dan is BHV verplicht.

Taken BHV

Het woord zegt het al: een Bedrijfshulpverlener (BHV’er) biedt hulp als er op een bedrijf een incident is. De taken van de BHV’er zijn volgens de Arbowet, artikel 15:

  • Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen
  • Het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen
  • Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of inrichting

Een BHV’er is dus opgeleid om in geval van nood de werknemers en klanten in veiligheid te brengen. Zo weet een BHV’er hoe hij mensen uit een brandend gebouw moet krijgen en hoe hij bij een ongeval eerste hulp moet verlenen. Een BHV’er kan bijvoorbeeld mensen reanimeren en verbanden aanleggen. Meer over de BHV taken.

Aantal BHV’ers

Iedere medewerker binnen een bedrijf kan BHV’er zijn of worden. Wel is het van belang dat iemand anders de taken over kan nemen als de BHV’er afwezig is. De wet schrijft daarom voor dat er altijd voldoende BHV’ers aanwezig moeten. Ook tijdens ziekte, verlof en vakantie van de BHV’er moet het veilig zijn en moet er iemand in actie kunnen komen bij een calamiteit. Wij adviseren daarom minimaal 2 BHV’ers op te leiden.

Recensies

Ik heb onlangs een BHV-cursus gevolgd bij Nederlandse Hulpverleners In Company en ik ben zeer tevreden over de inhoud van de cursus. De instructeurs waren zeer ervaren en de praktijkgerichte aanpak zorgde ervoor dat ik me echt goed voorbereid voel op noodsituaties. Ik zou deze opleider zeker aanraden aan anderen!

Paul Schoenmaker

Recensies

Ik werk bij een bedrijf waar veiligheid hoog in het vaandel staat, dus we hebben onze BHV-cursussen gevolgd bij NHINC. Ik was onder de indruk van de kennis en ervaring van de instructeurs en hun vermogen om complexe onderwerpen op een begrijpelijke manier uit te leggen. Ik raad deze opleider zeker aan voor elk bedrijf dat zijn werknemers wil trainen in veiligheid en hulpverlening.

Tom van den Heuvel

Recensies

Ik heb de cursus reanimatie en AED-gebruik gevolgd bij Nederlandse Hulpverleners In Company en ik ben blij dat ik dat gedaan heb. De instructeurs waren zeer geduldig en behulpzaam, waardoor ik me echt op mijn gemak voelde tijdens de cursus. Ik voel me nu veel zekerder in het geval dat ik iemand moet helpen die een hartstilstand heeft.

Vera Veijers

thin

Klantenservice

Over ons

Contact



de Gildekamp 4027, 6545 LJ Nijmegen

info@nhinc.nl

06-200 711 64


© copyright © 2023 | NHINC